Bariera 1972

 

1942, Nea’ Vitu (Octavian Cotescu) are necazuri cu copiii săi: un fiu (Florin Simion) este fascinat de lumea îmbogățiților de război, iar fata (Mihaela Mihai) umblă cu speculantul “Treispemii” (Dan Nutu). În seara logodnei acesteia, Vitu e denunțat de fiul său că a ascuns o tipografie ilegală în casa unui pictor.

Regizorul Mircea Mureșan realizează o excelentă ecranizare a romanului omonim a lui Teodor Mazilu, care este și scenarist la acest film.

După 30 de ani, bărbatul revine în mahala și caută familia Vițu. Ei nu mai locuiau acolo, vecinii s-au schimbat și el face cercetări să afle ce s-a întâmplat cu ei. Nea Vițu, îți crește singur fiica, Rădița, și pe fiul Fănică. Soția Dorina murise la nașterea lui Fănică. Se pare că problemele familiale sunt bariere greu de trecut. El e om cinstit. Se supără pe șmecherul Fănică. Fănică este alungat și de Preotul mahalalei, deoarece vroia să facă o nouă biblie… unde el să fie Fănică Dumnezeul…. Rădița umblă cu speculantul “Treispemii”. În anul 1942, nea Vițu intră în lupta contra naziștilor si se ocupă de o tipografie ilegală, alături de un pictor…

Descriere © CINEMAGIA.ro